lördag 31 oktober 2009

Dålig smak ett obligatorium?

Oasis of the Seas lämnade dockan i Finland i dagarna och är nu på väg mot hemmahamn. I natt ska hon som är 72 meter hög passera under Stora Bältbron, 65 meter. En periskopbyggd skorsten ska säkra att det går bra. Ja, det vore ju lite jobbigt annars.

Men nu undrar jag, efter att ha sett tv-inslag på inredningen i båten - är det obligatoriskt att inreda kryssningsfartyg med dålig smak? Röda plyschsoffor, heltäckningsmattor med medaljonger, bruna paneler och annat verkar det finnas gott om på båten. Som vilken Silja Europa som helst, alltså. Och rätta mig om jag har fel, men man åker väl inte för att få en psykedelisk upplevelse av inredningen?

Självinsikt? I think not!

Thomas Bodström fick inte någon plats, vare sig i sossarnas gigantiska verkställande utskott, eller i deras något mer proportionerliga, om än fortfarande stora, partistyrelse. Själv säger han:

- Nej, det har inte varit aktuellt. Och det är ju inte fler uppdrag jag behöver, kommenterar Thomas Bodström.


Nej, det är verkligen inte fler uppdrag han behöver. Men jag tvivlar på att hans egen insikt är så god. Jag tror snarare det är hans bortförklaring för att partiet faktiskt nog inte ville ha honom efter alla dumheter den senaste tiden. Möjligen skulle man kunna säga att socialdemokratiska partiet därmed fått lite självinsikt.

Vänstervriden journalistik och socialistiskt klagande

Per Ankersjö uppmärksammar mig på helt bisarrt vänsterinriktad rubriksättning. Att väldigt många journalister är vänstervridna är ett faktum, men de ska trots det vara subjektiva i sin nyhetsrapportering.

Att sossarna sedan vill ta bort avdraget för hushållsnära tjänster, som helt uppenbart varit en succé, både för dem som anlitar dem och för dem som utför dem (ergo: också ökade skatteintäkter) är ju bara dumt. Ytterligare ett tecken på att sossar mest ägnar sig åt att klaga på andras idéer och inte åt att skapa egna lösningar på det de anser vara problem.

Svettas lite?

Ok, ok, det är väl inte hela världen om man då och då kopierar. Men man ska stå för att det är det man gör, dvs hänvisa till källa. Och visst blir det ofantligt komiskt när Baylan försöker förklara bort varför det i sossarnas partistyrelses förslag finns texter som tagits direkt från moderaterna?

fredag 30 oktober 2009

Det kan han gott ha!

Spam-kungen får böta fem miljarder kronor i skadestånd till Facebook. Det kan han gott ha. Med lite tur är det slut på erbjudanden om penisförlängare nu.

Boss-tajm

Nej, men herregud, så mycket tjat det varit de senaste dagarna. Det är nog dags för lite Bruce nu.

Alla ska tydligen med i VU

Ju fler kockar desto sämre soppa, som bekant. Det skulle idag verkligen bevisas. Sossarna kompletterar sitt gigantiska VU med "nya" spelare. Jag undrar bara om de någonsin ska få något vettigt gjort. Sannolikt inte.

Men, som sagt, alla ska tydligen med.

Att vara eller icke vara

När jag pratar med socialdemokrater om Monas vara eller icke vara som partiledare, så reagerar de alla ungefär likadant. De tittar ner, ler lite generat och undviker frågan. Likväl omvaldes hon enhälligt igår. Jaja.

Men att nu Margot Wallström inte säger blankt nej är ett tecken på att frågan inte är så självklar. Det är till och med ett klart trendbrott. Inom S har traditionen alltid varit att säga nej, nej, nej, nej (minns Göran Persson) ända till partiet kallar - då är det jajamänsan för hela slanten.

Låt oss helt enkelt, liksom Johan Hedin, konstatera att Mona nog sagt ja för sista gången.

torsdag 29 oktober 2009

Första gången

Det här är första gången någonsin jag förstår mig på någonting som Bosse Ringholm har gjort. För vem skulle inte somna när Ibrahim Baylan talar?

Valfrihet en centerpartistisk självklarhet

Solveig Zander skriver idag på Brännpunkt om hur Mona Sahlin och hennes anhang vill låta piskan vina över barnfamiljer som vill välja själva hur deras liv ska se ut. Det finns inget mer att tillägga - Solveig förklarar på ett väldigt tydligt sätt hur valfrihet borde få vara en självklarhet.

Att trampa i eget klaver

Eric Erfors reflekterar över S-kongressen. Socialdemokraterna är överens om att det är nödvändigt att vinna i Stockholm för att vinna riksdagsvalet 2010. Men Erfors tror att sossarna redan innan kongressen bestämde sig för att förlora.

Nåväl. Det mest intressanta i hela Erfors text är självklart de två sista styckena. Om hur friskolornas och de privata vårdföretagens "stora vinster" är en het fråga på kongressen, samtidigt som partiet tjänar pengar på att ha just dessa som utställare under kongressen.

onsdag 28 oktober 2009

Mona - det var inte du som lyckades!

Felaktighet på felaktighet, följt av ren lögn och mycket trams. Jag skulle kunna skriva spaltkilometer med kommentarer Mona Sahlins tal idag. Men det tänker jag bespara er. Men två reaktioner tänker jag inte hålla inne.

Mona sa under talet "Nu när vi har drivit igenom äktenskap för alla" (osäker på det exakta citatet, dock). Men vänta lite nu? Vilka är "vi"? Sossarna hade tolv år på sig och lyckades inte alls. Centerpartiet har genom åren jobbat väldigt hårt för frågan och det var också en centermotion som till slut ledde till den könsneutrala äktenskapslagen. Så "vi" - det är Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna det.

Nästa reaktion är Monas eviga tal om att sossarna aldrig någonstans, aldrig någonsin, aldrig ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Goda ord, förvisso. Men tomma ord, som bekant.

Jag behöver inte nämna kollektivavtalen. Det har andra redan gjort.

tisdag 27 oktober 2009

Mer snail-mail

Jag tror bestämt jag ska ta och skriva lite mer vanliga brev till våren. Eller åtminstone ett och annat vykort.

Rödgrön röra lovar minskad valfrihet

Den rödgröna röran i Stockholms stad skriver i dag på SVD Brännpunkt om hur de tänker höja skatterna om de kommer till makten 2010. Visst låter deras förklaringar fina, men bakom de vackra orden ligger minskad valfrihet för individen, lägre nettoinkomster, försämringar för företagare och andra kvalitetssänkningar.

Jag ska exemplifiera med en detalj. I artikeln berättar oppositionen att de ska öka bostadsbyggandet och låta de kommunala bostadsbolagen leda vägen. Vi vet alla att politiken med de kommunala bostadsbolagens subventioner har lett till ökad segregation under tidigare S-styren. Vi vet också att statligt och kommunalt ägande minskar konkurrensmöjligheterna och därmed privata entreprenörers etableringsförmåga och i förlängden kundernas, det vill säga din, valfrihet.

Nä, det här håller inte.

Per Ankersjö undrar också vad som händer med Förbifart Stockholm om de rödgröna kommer till makten. Ja, det kan man verkligen fråga sig...

måndag 26 oktober 2009

Torka

Jag har bloggtorka. Orkar inte kommentera vare sig Carl Bildts och Margot Wallströms eventuella nya jobb, Husebydom, Victoria Silvstedt eller Jan Guillous spionkarriär.

Jag ber att få rekommendera mig och återkomma imorgon.

söndag 25 oktober 2009

Diskrimineringen flödar

Peter skulle på fest i Uppsala. Han bor i Stockholm och skulle ta tåget. En enkel sak, kan man tycka. Jag menar, jag har vänner och bekanta som pendlar varje dag. Visst är det lite förseningar ibland, men i övrigt funkar det.

Men nu råkar det vara så att Peter är rullstolsburen. Och SJ, vår gamle ovän, lyckades inte hantera det. Så Peter fick åka hem igen. Och detta trots att han faktiskt ringt och beställt biljetten och meddelat att han behövde särskild assistans. Vi kan ju lugnt konstatera att spontanresor är inte att tänka på för Peter.

Nästa år är tillgänglighetsåret. Det år när Sverige skulle vara tillgängligt för alla, enligt ett riksdagsbeslut som fattades år 2001. Jag kan inte bakgrunden till beslutet, jag vet bara att tillgänglighet borde vara en självklarhet i offentliga miljöer, så som på Statens Järnvägar. Så är det inte och så kommer det inte vara 2010. Det är ett misslyckande.

Kanske är inte morötter tillräckligt. Kanske borde statligt ägda bolag faktiskt ska straffas med till exempel böter om de inte kan hantera tillgänglighetsfrågorna på ett acceptabelt sätt. Tillgänglighet kan ju också vara en konkurrensfördel. Ytterligare ett skäl att konkurrensutsätta SJ, alltså.

Med hjärtat i halsgropen

Med hjärtat i halsgropen ringer jag Abir för att ta reda på om hon pratat med sin far idag. Det hade hon.

För i h....te - det är dags för fred nu!

SD och islamister tjänar på varandra

"En fungerande demokrati förutsätter att medborgarna kan se bortom blodsband och bymentalitet och ta ett gemensamt ansvar för sitt samhälle. Demokratin fordrar också att medborgarna kan se varandra som individer med rättigheter och skyldigheter, inte bara som bihang till ett eller annat etniskt eller religiöst kollektiv."


Det skriver Per Bauhn, professor i praktiskt filosofi vid högskolan i Kalmar, i en mycket intressant debattartikel som SVD Brännpunkt publicerar idag.

Han menar att SD och islamisterna är mer lika än olika och att de hämtar näring ur varandras existens.

"Båda uppviglar till ett mentalt undantagstillstånd, där man hela tiden måste vara på sin vakt och beredd till kamp."


Det är såklart ett hot mot demokratin när extrema grupper genom ömsesidig rädsla och hat får större och större utrymme i människors medvetande. Per Bauhn drar logiska paralleller till nazister och kommunister under Andra världskriget.

"Extremisterna medverkar också ömsesidigt till att marginalisera varandras kritiker. Genom att sätta dagordningen för integrationsdebatten krymper de utrymmet för dem som samtidigt vill kritisera både främlingsfientlighet och islamism."


Följden blir att om jag som person är emot den ena gruppens åsikter plötsligt måste förklara varför jag är för den andra, fast jag inte är det. Liberalismen kommer i kläm. Och det blir ett stort hot mot demokratin.

fredag 23 oktober 2009

Tydligare kan det inte bli, Peter Eriksson!

Fredrik Reinfeldt regerar inte vidare om det om det hänger på Sverigedemokraterna för att sitta kvar.

"Jag tänker inte i ett sådant läge regera vidare beroende på ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna."


Så säger statsministern. Tydligare blir det liksom inte.

Men Peter Eriksson, MP:s språkrör, rädd för att komma i klinch med fru Sahlin, klarade ändå inte av att begripa. I Dagens Eko förklarade han att statsministern ändå inte varit tydlig.

Tror jag sagt det förr. Jag blir så trött...

Nu är det dags!

Idag ska jag till det nyinvigda Liljeholmstorget och shoppa loss i min egen närmiljö. Äntligen lite utveckling i vår stadsdel! Inte minst att favoritaffären Body Shop kommer nära hemmet är värt att fira.

Tyvärr verkar inte Liljeholmstorgets webbplats fungera. Men jag vet att det är Equator Stockholm som ritat huset. De var även med i Fastighetsägarna Stockholms tävling om ett förnyat Stockholm och ritade ett förslag på ytterligare utveckling i Liljeholmen/Lövholmen.

torsdag 22 oktober 2009

Integritetskränkningen granskas

Jag drar mig för att åka tåg numera. Inte för att jag inte gillar tåg och inte för att det är för dyrt (men det är det), utan för att jag i så fall tvingas åka med SJ. De håller inte tider, de informerar inte tillräckligt, de kan inte skryta med bra service. Men det värsta av allt är det integritetskränkande biljettsystemet. Jag hoppas Datainspektionens undersökning innebär att SJ får bakläxa.

Förvirrade åtgärder

Jag blir så trött! Hur kan ett statligt verk bli så maktfullkomligt att det begränsar den fria konkurrensen? Det här gynnar ingen, utom möjligen de stora bolagen.

Jag blir dessutom trött på syndikalisterna, som straffar resenärerna, som absolut inte är skyldiga till något.

Tänk om, tänk rätt - både LFV och syndikalister!

Ja!

Inte nog med att det faktiskt äntligen blev ett ja. Det blev det med stor majoritet också. Underbart! Grattis alla ni som ni får gifta er i kyrkan om ni vill!

Tidigare i veckan, när jag skrev i samma ämne, blev jag anklagad för att vara historielös. De som känner mig vet att jag är allt annat än historielös! Jag tycker det är historielöst att vara motståndare till utveckling som handlar om att alla människor ska tillerkännas lika rätt och värde. Om vi inte utvecklades hade vi varit kvar på eh... ja, stenåldern? Och hur mycket dokumenterad historia hade vi haft att vara stolta över då.

Det här är alltså den helt klart bästa nyheten denna vecka! Den svenska kyrkan är en kyrka i tiden!

Den djupaste kärleken

Erik och Lennart har delat allt. Uppväxten, som verkar ha varit ett helvete, har ersatts av den gemensamma kärleken till varandra och till favoritlaget. Nu har Lennart cancer och tryggheten är rubbad. Jag blir varm i kroppen av att läsa om dessa två tvillingbröders gemenskap.

Jag har aldrig velat ha en Saab

Jag har aldrig velat ha en Saab. Och jag har verkligen aldrig velat betala för Saab-bilar som ingen annan heller vill ha.

Mona Sahlin och resten av den rödgröna röran har i ett års tid förespråkat att svenska staten med skattebetalarnas pengar ska bekosta ett sjunkande skepp. Alliansregeringen, med Maud i spetsen, har hela tiden kallt konstaterat att det självklart inte är ett alternativ. Det är jag stolt över!

Nu visar det sig också att Alliansen fick rätt. En modig och driftig entreprenör tar över med hjälp av investerare och Europeiska investeringsbanken. Visserligen står svenska staten för lånegarantier, men det är inte i närheten av lika illa som om vi hade behövt betala varenda bil.

onsdag 21 oktober 2009

Grattis vänner!

Jag är ingen kaffedrickare. Eller rättare sagt, jag tycker kaffe är rätt äckligt! Men efter att idag ha blivit facebookbomarderad med statusuppdateringar om Starbuck's etablering i Sverige, så vill jag ändå säga att det var dags. Nu slipper jag tjatet!

Och nu kanske man kan besöka London utan att behöva gå omvägar för att någon är kaffesugen. Snälla Starbuck's, begränsa er inte till Arlanda! ;-)

Men avgå!

Berlusconi beklagar sig. Han gillar inte sitt jobb. Jamen, så avgå då! Hur svårt kan det vara?

Den italienska premiärministern har gjort sig känd som en kontroversiell politiker och absolut inte på ett bra sätt. Han har kallad Obama för "solbränd" och han har ändrat lagar för att själv komma undan åtal. Han har inskränkt pressfriheten och förekommit i sexskandaler. Kort sagt, han är ingen bra kille. Eller gubbe, kanske jag skulle säga, trots att han själv gör sitt bästa för att dölja det med sina brunfärgade pluggar.

Be my guest, Silvio. Släpp Italien och sluta förgifta EU!

Bevara svenskan eh... svensk?

Jag kan inte sluta skratta åt Johan Hedins blogginlägg om en annons som Sollentunas Sverigedemokrater knåpat ihop. Korrekturläsning är en dygd. De borde korrekturläsa sin egen ideologi...

tisdag 20 oktober 2009

Äntligen mer bebyggelse i Nybohov!

Ett gäng Nybohovsbor går idag till attack mot planerna på ny bebyggelse i deras område. De menar bland annat att deras "magnifika fyrverkeriutsikt" skulle försvinna. Men alltså. Fyrverkeriutsikt?

Så sent som i morse promenerade jag och en kompis igenom Nybohov och pratade om hur området skulle må bra av lite vackrare hus. Visserligen håller området på att snyggas upp, men kolosserna på berget lämnar en del övrigt att önska.

Jag bor i Aspudden och känner alltså väl till området. Jag säger YES in my backyard till det här projektet! 200 schyssta bostäder skulle snarare utveckla och föra området framåt än förstöra det. Naturen finns nära och tillgänglig ändå. Rådjuren trivs bevisligen i bebyggelse. Om man tillhör "Not in my backyard"-ivrarna kanske man bör fundera över om innerförort är rätt ställe att bo på.

Vimmelmamman

Lotta Gray är vimmelreporter och mamma. Hon lever ett liv som skulle få många att bli avundsjuka, med en fantastisk man, ett fantastiskt barn, ett härligt hem och härliga vänner. Och så är hon cancerpatient. Jag följer Lottas blogg slaviskt och har så gjort i över ett år. Läs den ni också.

måndag 19 oktober 2009

Centerpartiet tar debatten!

Dagen har varit präglad av Jimmie Åkessons tydligt främlingsfientliga uttalanden i Aftonbladet, som jag skrev om i morse. Det gläder mig att kunna konstatera att mina vänner och partikamrater i Centerpartiet inte drar sig för att ta debatten mot Sverigedemokraterna.

Maud Olofsson debatterar mot brunskjortornas ordförande i SVT1 imorgon kl. 07.15.

Gustav, Johan, Per, Helen, Nermin, Abir, Fredrik, Erika och kanske någon till bloggar.

Martins pappa visar vägen

Martin Ådahl skriver i Fokus en text som sin fars inställning till och nyfikenhet på människor från andra länder och kulturer. Texten är en hyllning till en far som på många sätt visat vägen. En vacker och betydelsefull text.

SD hetsar vidare

Aftonbladet publicerar idag en debattartikel skriven av Jimmie Åkesson. Bra, tycker jag. Det är bra att Aftonbladet vågar visa exakt hur bruna Sverigedemokraternas skjortor faktiskt är.

Åkesson skriver bland annat att muslimerna är det största utländska hotet för Sverige sedan andra världskriget. Förutom att jag ser det mångkulturella samhället som en möjlighet och inte ett hot, så undrar jag om Åkesson inte har någon som helst koll på 1900-talshistorien. Kalla krig, Tjernobyl-olyckor, kidnappningsplaner på svenska ministrar, u-båtar och annat verkar betydligt mer hotfullt än människor som kommer till vårt land för att de faktiskt behöver vår hjälp och vårt stöd.

Åkesson menar också att vi som tror på det mångkulturella samhället bär ett förakt mot vår egen hembygd. Inget kunde vara mer fel. Mina hembygder (Halland och Stockholm) har genom århundraden påverkats och utvecklats mycket tack vare de utländska influenser som byggt upp samhällen. Att de tyska, franska och vallonska influenserna idag ses som en del av den svenska kulturen är bara ett tecken på att tiden har sin gång. Vi skulle vara ett mycket fattigare folk om vi inte hade haft dessa influenser.

Ett antal jurister säger att Åkessons uttalanden kan anses som hets mot folkgrupp. Ja, säkert. Och då visar han ju partiets rätta ansikte, sprunget ur nynazism.

söndag 18 oktober 2009

I like Herman!

Jag läste mina första Herman Lindqvist-böcker redan på gymnasietiden. Det var kåseriböcker och jag skrattade högt. Troligen var mina vänner rätt plågade av att jag envisades med att läsa högt ur böckerna för alla. Men de var ju så roliga.

Jag har inte läst alla hans historiska böcker, men tillräckligt många för att veta att hans inställning till den svenska historien är rätt avslappnad, samtidigt som han är otroligt kunnig. Jag kan varmt rekommendera vem som helst att lyssna på något föredrag med Herman. Han brukar till exempel vara på Kungliga Slottet på nationaldagen.

Nåväl. Idag är Herman intervjuad av Cecilia Hagen (ytterligare en sympatisk journalist/författare) i Expressen. Han pratar bland annat om sina möten med Kronprinsessan Victoria och sin inställning till monarkin.

- Sverige är bevisligen ett av världens mest jämställda och demokratiska länder, och ändå en monarki, alltså är inte det systemet odemokratiskt, säger han.


Och visst är det så. Även om vi har mycket att jobba med både när de gäller jämställdhet och demokrati, så är vi förhållandevis bra. Jag ser heller ingen anledning att byta statsskick.

Tack för all underhållning och alla kunskaper Herman!

Goda nyheter för kärleken!

Ja, det här är sannerligen goda nyheter! Självklart ska människor som älskar varandra få gifta sig i kyrkan!

Den könsneutrala äktenskapslagen är utan tvekan något av de bästa Alliansen drivit igenom under den här mandatperioden. Det är bra att Svenska Kyrkan nu visar att den också är en kyrka i tiden.

lördag 17 oktober 2009

Skäms de inte?

Astrid Lindgren skulle med största sannolikhet bli så inhe....es förbannad! Och hennes dotter Karin bekräftar att mamman skulle tycka det hela är absurt.

Har de inga som helst hämningar i sina bisarra uttalanden?

Bryter mot mänskliga rättigheter - vem är förvånad?

Sverigedemokraterna förnekar sig inte. I de riktlinjer för arbetsmarknadspolitiken föreslår de bland annat att permanenta uppehållstillstånd ska avskaffas helt och att anhöriginvandringen ska reduceras kraftigt.

Båda dessa förslag är klara brott mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna och medföljande konventioner. I barnkonventionen står det till exempel att vid alla beslut som berör barn ska barnets bästa tas i beaktande. Genom att begränsa anhöriginvandringen riskerar man att barnets bästa definitivt inte kommer i främsta rummet, då staten i sådana lägen kan tvingas skilja barn och föräldrar åt.

Att inte ha permanenta uppehållstillstånd är inget mindre än diskriminering. Att sätta vissa människor i källaren. Det är åt skogen, så klart.

Alla vi som respekterar att Sverige förbundit sig att följa de mänskliga rättigheterna och ett antal FN-konventionen förstår att det här inte är hållbart. Om vi ska fortsätta vara ett förebildsland kan vi inte tillåta att Sverigedemokraterna får rum i Sveriges Riksdag.

Värsta pressekreteraren!

Frank Nilsson är en av Mauds pressekreterare. Han är alltid nåbar och alltid i tjänst. Om det skriver Svenska Dagbladet idag. Härligt Frank!

fredag 16 oktober 2009

Skulle aldrig falla mig in!

Att de främlingsfientliga strömningarna i landet blir starkare och mer intensivare är skrämmande. Och att fler och fler människor tycker på ett visst sätt innebär inte per automatik att de har rätt.

Jag skulle aldrig, på några villkors vis, få för mig att samarbeta med sverigedemokrater. Aldrig, inte en chans!

Och jag vet, med stor trygghet, att både min partiledare och min partisekreterare tycker likadant.

Fler missade voteringar?

Ja, han hycklade i alla fall inte om sin kandidatur. Men innebär detta att han numera bara jobbar 25 procent med sitt riksdagsuppdrag (förtroendeuppdrag märk väl), men med full lön?

Ja, du Bodström, du har en del att fundera över...

onsdag 14 oktober 2009

Bodström förvånar inte

Som jag skrev igår har Thomas Bodström blivit invald i kyrkofullmäktige. Nu visar det sig att han aldrig hade för avsikt att bli invald och att han nog egentligen inte ville ställa upp. Han hade blivit garanterad att inte komma in.

Dock vet vi ju av erfarenhet, inte minst genom Alf Svenssons resultat i Europavalet, där han som stod på nionde plats kryssade sig förbi Ella Bohlin på första plats, att kända namn lättare får kryss, oavsett om de kampanjat i det aktuella valet eller ej.

Men nu undrar jag - varför ställa upp om man inte är beredd att jobba om man blir invald? Jag ska ärligt säga att jag var mycket tveksam till att ställa upp på Centerpartiets lista till kyrkofullmäktige, men tackade till slut ja, fullt beredd på att fullfölja mitt uppdrag om jag blev invald. Allt annat hade varit rejält hyckleri.

Tiden får utvisa om Bodström är en hycklare.

Johan Hedin har också skrivit om detta.

En miljard svälter

Det är faktiskt inte klokt! En miljard av oss människor svälter. 1 000 000 000 personer är undernärda.

Vi - du och jag - måste göra vad vi kan för att förhindra svälten. Jag tänker inte ge dig några råd om hur du ska gå till väga, men jag hoppas att du tar egna initiativ.

Däremot vet jag att den bästa hjälp ett land, ett folk eller en människa kan få är hjälp till självhjälp. Det kan handla om mikrolån, expertstöd eller något annat som gör att människor och länder kan använda sin egen kraft. Bara genom hjälp till självhjälp utplånar vi svälten.

Var är miljöbilarna?

Stadshusalliansen, bestående av M, Fp och Kd, har presenterat sin budget för Stockholms stad. På många punkter är den bra, men vi i Centerpartiet saknar en viktig fråga, nämligen satsningen på miljöbilar.

Om Stockholm ska fungera behöver vi bilar. Vi vill att Förbifart Stockholm ska byggas och vi vill att människor ska kunna transportera sig, både med bil, cykel och fungerande kollektivtrafik. Men om vi ska ha bilar, så måste de inverka så lite som möjligt på klimatet. Därför behövs miljöbilarna.

- Nu när många ekonomiska fördelar med att skaffa miljöbil försvunnit behöver staden se över vad man kan göra för att stimulera miljöbilsägandet i staden. Detta är mycket viktigt för Centerpartiet och det tänker vi återkomma till i vårt eget budgetförslag längre fram, säger Centerpartiets gruppledare i Stadshuset Per Ankersjö i ett pressmeddelande.

Jag ser fram emot Centerpartiets budgetförslag, som presenteras under v 44.

tisdag 13 oktober 2009

Bodström ångar på

Jag läser hos Per Ankersjö att Thomas Bodström har fått ännu ett uppdrag. Han lär ha ännu mindre tid för riksdagen nu, med tanke på allt han håller på med. Förtroende minskar garanterat minut för minut, sannolikt även i de egna leden. Men lycka till med kyrkopolitiken, Bodström!

Värdig vinnare av Right Livelihood-priset

Dr. Catherine Hamlin är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset, det alternativa nobelpriset. Hon och hennes man grundade Fistulasjukhuset i Etiopien, som arbetar med svåra förlossningsskador. Catherine Hamlins livsgärning har gjort att tusentals kvinnor och flickor genom åren har fått tillbaka ett värdigt liv.

Centerkvinnorna är en av stiftarna av Stiftelsen Fistulasjukhuset, som samlar in pengar till sjukhuset och dess filialer. Jag skänker varje månad en slant till stiftelsen och vet att pengarna kommer till rätt ställe. Gör gärna det du med.

Harvey Milk får en egen dag

Harvey Milk var den förste öppet homosexuelle att bli vald till ett offentligt politiskt uppdrag i Kaliforninen. Han blev medlem i San Francisos stads styrelse år 1978. Tio månader efter att han tillträtt blev han mördad av en tidigare medlem i styrelsen, som blivit av med sitt jobb.

Milks otroliga gärning beskrevs i filmen "Milk" med Sean Penn i huvudrollen, ytterligare en av Penns mästerliga skådespelarinsatser.

Igår skrev Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger, under en lag som innebär att den 22 maj, Milks födelsedag, ska tillägnas honom. Det innebär att han får en egen dag i den kaliforniska kalendern.

Hedras den som hedras bör!

Dialog för världens bästa företagsklimat

Maud bjuder in Svenskt Näringsliv, Företagarna, Företagarförbundet och LRF till en framtidsdialog. Tanken är att få en samsyn på färdriktningen för att få världens bästa företagarklimat.

Och ett bra företagarklimat behövs. Tar vi inte hand om våra företagare, stora såväl som små, kan vi inte heller förvänta oss tillväxt och framtida jobbtrygghet. Jobben kommer inte med knasiga LAS, med arbetslöshetsunderstöd eller annat. Det kommer genom att duktiga entreprenörer lyckas genomföra sina drömmar och nå sina mål.

måndag 12 oktober 2009

Bästa kandidaterna i Stockholms län!

Just nu pågår medlemsomröstningen i Centerpartiet i Stockholms län inför nästa års val. Jag är inte medlem där och kan inte rösta. Men jag vet vilka två som hade stått högst på min lista inför riksdagsvalet om jag hade fått rösta. Jag vill därför uppmana alla er som får rösta att inte glömma bort dessa två, utan inbördes ordning:

Magnus Andersson
En kreativ, resultatinriktat, kompetent, ödmjuk och jäkligt duktig förbundsordförande som faktiskt har förtjänat sin plats i riksdagen genom enträget jobb. Magnus ger inte upp sina principer för att vinna kortsiktiga poäng i populistiska sammanhang. Han är en humanist och en realist. Och han lyckas!

Ingrid Lundqvist
Jag brukar kalla henne världens bästa ombudsman. Och det är inte för inte. Ingrid är handlingskraftig och samtidigt otroligt duktigt på att tänka strategiskt och på att argumentera för sin sak. Helt ärligt skulle hon kunna argumentera sönder precis vem som helst, och mena precis vartenda ord hon säger. Hon är rak som en fura, positiv, glad, energisk och resultatinriktad. Trots att hon bara är 22 år är hon klokare än de flesta och full av erfarenhet.

Jag har förmånen att få kalla både Magnus och Ingrid för mina vänner. Det är jag stolt över! Nu är det bara ett par dagar kvar av omröstningen. Om i röstar på dessa två lovar jag att ni inte kommer ångra er!

Fem kvinnor!

Fem kvinnor är bland årets nobelpristagare. Det är rekord. Och det är på tiden! Det är första gången sedan ekonomipriset till Alfred Nobels minne instiftades 1969 som en kvinna är en av pristagarna. Det är ju inte klokt att det tagit 40 år. Men nu jäklar!

Grattis alla duktiga kvinnor och män till era välförtjänta pris!

Klart jag ska vaccinera mig

Sprutor är inte direkt roliga. Ändå tänker jag självklart vaccinera mig mot svininfluensan. Inte minst av hänsyn till medmänniskor som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

Sanna Rayman skriver idag klokt och sansat om mediabevakningen av influensan och allmänhetens inställning till vaccination. Och hon har rätt. Vinterkylan som nu kommer banar väg för större smittspridning. Och det är vi om är hyfsat unga och hyfsat friska som tillhör riskgruppen. Vi har inte utsatts för H1N1 vid asiaten, Hongkong-influensan eller spanska sjukan, som våra äldre släktingar kanske har.

Klart du också ska vaccinera dig!

Fler studentbostäder i Stockholm

Det finns så många dumma regler som innebär att byggandet av hyresrätter av allehanda slag är alldeles för litet. Bland annat får studenter i Stockholm stå i orimligt långa köer för studentlägenheter, vilket i förlängningen innebär att studierna blir lidande.

En sådan regel är dock på väg att tas bort. Det handlar om att det nu inte längre blir tvunget att erbjuda parkeringsplatser till varje studentlägenhet. Alliansen lyckas återigen ta bort orimliga regler, som aldrig borde kommit till från första början.

söndag 11 oktober 2009

Vad var det jag sa?

Egentligen skulle jag nu säga "Jag vill inte säga vad var det jag sa?". Men jag VILL säga det: Vad var det jag sa?

Thomas Bodström, vår förre justitieminister, drar sig minsann inte för att bryta mot reglerna.

Ska bli spännande att se hur han försöker trassla sig ur sitt lilla dilemma rörande hans stora frånvaro från riksdagen.

Och med honom vill Mona toppa laget i Stockholm inför riksdagsvalet. Jojo...

lördag 10 oktober 2009

Kaxig hjälte

Egentligen är jag inte speciellt intresserad av fotboll (utom möjligen vid stora mästerskap och de gånger ett lag från Halmstad råkar spela i Stockholm). Jag vet att jag nog svär i kyrkan, men alltså - de springer ju bara fram och tillbaka. Ja, jag fattar vad de håller på med, jag kan reglerna hyfsat, men det är ju såååå tråkigt. Det händer ingenting.

Men det finns en sak, eller snarare en person, som får fotbollen att bli så himla mycket roligare. Ingen spelar fotboll som han och ingen är lika härligt kaxig som han - Zlatan, jag säger ZLATAN!

För er som ännu inte är helt övertygade kan jag rekommendera boken "Zlatan är Zlatan" av Petter Karlsson och Jennifer Wegerup. Den har några år på nacken, men det är intressant läsning.

fredag 9 oktober 2009

Obama och fredspriset

Jag är ett klart Obamafan. Jag gillar kanske inte allt han gör, men det mesta. Att våga ta tag i sjukvårdsfrågan i USA, att lyckas bli det många gånger stockkonservativa USA:s första afrikansamerikanske president, att lyckas inspirera och faktiskt agera med den kraft som han gör - det är beundransvärt och rejält unikt.

Och visst tror jag att han är värd Nobels fredspris. Jajamän! Fast kanske om tre-fyra-trettio år. Inte nu. Jag gläds med honom, samtidigt som jag oroar mig att det kommer slå tillbaka mot honom. Att det kommer påverka hans bild i världen till det negativa och att folk kommer skratta åt honom. Det vill jag inte ska hända.

För jag önskar så att Barack Obama ska lyckas med det han lovade - CHANGE!

Anders Flanking, Magnus Andersson, Annie Johansson, Nermin Bunyemen, Gustav Andersson och Ingrid Lundqvist har också bloggat om det här.

Om någon undrar...

Om någon undrar så är jag för en skärpning av sexsköpslagen och en förbättring av förebyggande verksamhet och bättre insatser för utsatta. Liberalism är inte detsamma som att tillåta människohandel.

torsdag 8 oktober 2009

Bloggtips

I djungeln av politiska bloggar är det vääääääldigt skönt att hitta bloggar som inte alls har med politik att göra. Dessa ser jag fram emot att läsa mest av allt. Jag kommer nog ge er lite tips då och då, men här kommer ett första - det troligen roligaste. Missa inte att läsa gamla inlägg. Och passa skrattmusklerna!

Monas Universum.

Självklart ska Alex få vara Alex

Läser i Aftonbladet om Alex som är född i en tjejs kropp, men är kille. Jag vet att det fortfarande i vårt samhälle finns en massa fördomar, men det här är inget snack. Alex ska ju självklart få vara Alex och tack vare sin cooola morsa har han det lättare än många, många andra i hans situation.

onsdag 7 oktober 2009

Islamister hör inte hemma i Centerpartiet

På nomineringslistan för Centerpartiet i Stockholms län finns bland många andra Mahmoud Aldebe. Han är en islamist med en uttalad önskan om att införa sharia-lagar för muslimer i Sverige. En sådan person hör inte hemma i Centerpartiet. Om detta skriver Elisabeth Thand Rinqvist idag på Expressens Sidan 4.

Elisabeth menar, och jag håller med, att en islamist som inte erkänner de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna inte hör hemma i Centerpartiet.

"Mahmoud Aldebe är radikal islamist och lierar sig med de mest fundamentalistiska grupper vi har i Sverige. Det råder inget tvivel om att radikala islamister vill ta makt med andra medel än de demokratiska - där allas fria och likvärdiga röst är grundläggande."


För mig är de mänskliga rättigheterna drivkraften i mitt politiska engagemang. Det är en självklarhet att alla människor, oavsett ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt ska omfattas av dem. Det är en självklarhet för mig som människa och som centerpartist. Därför hör inte Mahmoud Aldebe hemma i Centerpartiet.

tisdag 6 oktober 2009

Farman vägrar förtrycka

Farman Sediq är en av tusentals unga killar i Sverige som vuxit upp med kravet på sig att vara sina systrars vakter. Han vaktade sina systrars oskuld, så att de skulle vara rena när de gifte sig.

– Mina systrar skulle byggas till fina flickor, de fick absolut inte umgås med pojkar. Men när jag träffade tjejer var pappa snarast stolt, berättar Farman i DN:s artikel.

Att arbeta med de som förtrycker, inte bara de som blir förtryckta är en förutsättning för att nå resultat i arbetet mot hederskulturen. Det gör Sharaf hjältar, det program inom Fryshusets verksamhet, som Farman nu är en mycket aktiv del av. Jag ser fram emot att Sharaf hjältar ska bli ännu större. Ju fler de blir, desto mer demokratiskt blir Sverige.

Arhe Hamednaca och Leo Razzak är två fantastiska personer som arbetar med hjältarna och hjältinnorna. De berättar i Svensk Polis om sitt arbete.

Inte centerpartistiskt, inte liberalt!

Staffan Danielsson och Lennart Pettersson, två centerpartistiska riksdagsledamöter, har skrivit en motion om förbud av burka eller niqab i offentliga miljöer. De vill alltså att det ska bli förbjudet att bära burka på gator och torg.

Staffan och Lennart må representera centerpartiet i riksdagen. Men deras motion är långt ifrån centerpartistisk. Och den är definitivt inte liberal.

Missförstå mig rätt. Jag gillar inte slöjor, burkor, sjalar eller andra plagg som bärs för att kvinnan på något sätt ska döljas till följd av kulturella hänseenden. Men jag tycker det är alla människor rätt att i ett demokratiskt samhälle själv välja vad de ska ha på sig under förutsättning att det inte påverkar till exempel skola eller arbete negativt. Det gör det rimligtvis inte om en kvinna med burka handlar på ICA, sitter och njuter på en parkbänk eller plockar svamp i skogen.

Kanske är tanken bakom Staffans och Lennarts motion populistisk. De känner de främlingsfientliga strömmarna i Sverige och vill flirta lite med dem som strömmar med. Men sådant handlande hör inte hemma i ett liberalt parti. Därför hör inte motionen hemma i Centerpartiet.

Per, Abir, Erika, Johan, Peter, Magnus, Johan och kanske någon till har bloggat om detta.

Gör bot , gör bättring, Bodström!

Jag har inget emot att riksdagsledamöter har jobb vid sidan av, så länge det inte påverkar deras riksdagsarbete negativt på något sätt. De får gärna skriva deckare, till exempel. Och jag har heller inget emot att riksdagens lokaler används till oortodoxa saker, så länge det handlar om sådant som har med riksdagens arbete.

Men en riksdagsledamot får ta mig sjutton inte använda kammaren för att göra reklam för sin egen deckare:

måndag 5 oktober 2009

Centerpartist och Bergman-räddare

Det finns många coola människor som gör många coola saker i mitt parti. Men det Fredrik Posse gjorde under Bergman-auktionen i förra veckan får väl räknas till de mer ovanliga coola sakerna. I den extremt dyra auktionen såg han till att åtminstone rädda två Bergman-rariteter, båda fotografier, till Sverige och den svenska publiken.

– Så mycket är klart att fotografierna hamnar i svenska folkets ägo. Det glädjer mig mycket, säger Fredrik Posse i artikeln.

Vad som inte framgår i Svenska Dagbladet är att Fredrik själv är en fotograf av Guds nåde. Jag anar att det är skälet till att han just valde att rädda fotografierna.

Härligt Fredrik!

söndag 4 oktober 2009

Dags att Moderaterna ändrar sig!

Tre av fyra allianspartier vill ge papperslösa rätt till vård. Och nu är det sannerligen på tiden att även Moderaterna ändrar sig.

Jag behöver inte argumentera mer. Det har jag gjort så väldigt länge. Och så finns det andra som gör det mycket bättre än jag.

Våga!

Cherin och Mohammad är två svenska ungdomar med ursprung i familjer där hedern är viktigare än allt annat. Och när de visar sig vara homosexuella vänder sig deras familjer ifrån dem. Mohammads familj kräver att han ska begå självmord. Cherins styvfar misshandlar henne och säger att hon är sämre än ett djur.

Cherin och Mohammad är långt ifrån unika i Sverige. Skillnaden är att de vågar berätta. Med tanke på vilka konsekvenser det kan innebära är deras mod gigantiskt.

Och just därför måste vi också våga. Vi måste våga agera mot de kulturer som inte tillåter människor att älska den de vill. Vi måste helt enkelt våga bli kallade för rasister för att vi inte accepterar brott mot de mänskliga rättigheterna.

För det är inte rasistiskt att agera. Det är rasistiskt att INTE agera.

lördag 3 oktober 2009

Skärholmen

Vill bara tala om att jag gillar Skärholmen. Inte varit där? Ta dig en tur!

fredag 2 oktober 2009

Aldrig någonsin? Jo, pyttsan!

Mona Sahlin har med stolthet, bland annat under sitt tal i Almedalen i år, deklarerat att sossarna "aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång" kommer göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Nu har jag lärt mig att ord måste bekräftas av handling. Annars är det bara tomma ord. Och det har nu (återigen) visat sig, med all önskvärd tydlighet, att Monas ord är ganska tomma.

Det känns som att kommentarer är överflödiga, men det är klart jag ser fram emot att höra Monas bortförklaringar.

Per Ankersjö, Johan Hedin, Ingrid Lundqvist och Annie Johansson har också bloggat om detta.

torsdag 1 oktober 2009

Rena ungdomen!

Jag sitter nämndeman i länsrätten. Jag tycker egentligen att tanken med nämndemannasystemet är rätt bra, men det fallerar ganska mycket. Dels för att vi nämndeman får usel utbildning i vårt uppdrag, vilket är allvarligt, eftersom vi hanterar människors väl och ve och inte alltför sällan deras liv. Dels av en hel massa andra orsaker som jag inte har tid att gå in på här.

Men det finns en stor bidragande orsak till att jag har kvar detta uppdrag, som jag egentligen inte har tid med. Jag sänker nämligen medelåldern bland nämndemännen. Jag sänker den till och med rejält, trots att jag själv inte är direkt purung längre.

Med detta inte sagt att jag tycker att äldre nämndemän är sämre nämndemän, men jag tycker kåren borde spegla resten av befolkningen. Jag tror att vi som är yngre har andra infallsvinklar än de som kanske har passerat 65. Observera andra - inte bättre. Och dessa infallsvinklar bidrar förhoppningsvis till dynamiska diskussioner som innebär mer genomtänkta och förhoppningsvis korrekta domar.

Men det är lite märkligt att, som idag, få höra kommentaren "oj, vilka unga nämndemän" när jag och en "kollega" stod och pratade. Jag är ändå 37 och ryckte (ja, faktiskt) mitt första gråa hår för ett par veckor sedan...