söndag 25 oktober 2009

SD och islamister tjänar på varandra

"En fungerande demokrati förutsätter att medborgarna kan se bortom blodsband och bymentalitet och ta ett gemensamt ansvar för sitt samhälle. Demokratin fordrar också att medborgarna kan se varandra som individer med rättigheter och skyldigheter, inte bara som bihang till ett eller annat etniskt eller religiöst kollektiv."


Det skriver Per Bauhn, professor i praktiskt filosofi vid högskolan i Kalmar, i en mycket intressant debattartikel som SVD Brännpunkt publicerar idag.

Han menar att SD och islamisterna är mer lika än olika och att de hämtar näring ur varandras existens.

"Båda uppviglar till ett mentalt undantagstillstånd, där man hela tiden måste vara på sin vakt och beredd till kamp."


Det är såklart ett hot mot demokratin när extrema grupper genom ömsesidig rädsla och hat får större och större utrymme i människors medvetande. Per Bauhn drar logiska paralleller till nazister och kommunister under Andra världskriget.

"Extremisterna medverkar också ömsesidigt till att marginalisera varandras kritiker. Genom att sätta dagordningen för integrationsdebatten krymper de utrymmet för dem som samtidigt vill kritisera både främlingsfientlighet och islamism."


Följden blir att om jag som person är emot den ena gruppens åsikter plötsligt måste förklara varför jag är för den andra, fast jag inte är det. Liberalismen kommer i kläm. Och det blir ett stort hot mot demokratin.

4 kommentarer:

  1. Det enda som hotar demokratin är det massiva angreppet mot Sverigedemokraterna som vi nu ser.

    Sverigedemokraterna är folkligt förankrade i motsats till många riksdagspartier.

    SvaraRadera
  2. Johan,

    Så demokratin är endast förbehållen Sverigedemokraterna? Så vi andra får inte rikta kritik (det som du ser som massiva angrepp) mot Sverigedemokraterna? Kanske dags för dig att gå en kurs i demokratins ABC?

    Sverigedemokraterna folkligt förankrade? Det ser vi ju riksdagsvalen sedan 1988. 96 % vs 4 %. (Om vi utgår att de passerar 4 %-spärren)

    SvaraRadera
  3. Nu är inte Sverigedemokraterna några demokrater. Man bör inte glöma vart SD har sina rötter någonstans, hos heilade skinhead.

    SvaraRadera
  4. Vidare, även om SD hade haft 94%: det räcker inte med att representera folk för att vara demokratiska. Man måste också respektera folk.

    Det är skillnad på demokrati och majoritetens diktatur.

    SvaraRadera