tisdag 6 oktober 2009

Inte centerpartistiskt, inte liberalt!

Staffan Danielsson och Lennart Pettersson, två centerpartistiska riksdagsledamöter, har skrivit en motion om förbud av burka eller niqab i offentliga miljöer. De vill alltså att det ska bli förbjudet att bära burka på gator och torg.

Staffan och Lennart må representera centerpartiet i riksdagen. Men deras motion är långt ifrån centerpartistisk. Och den är definitivt inte liberal.

Missförstå mig rätt. Jag gillar inte slöjor, burkor, sjalar eller andra plagg som bärs för att kvinnan på något sätt ska döljas till följd av kulturella hänseenden. Men jag tycker det är alla människor rätt att i ett demokratiskt samhälle själv välja vad de ska ha på sig under förutsättning att det inte påverkar till exempel skola eller arbete negativt. Det gör det rimligtvis inte om en kvinna med burka handlar på ICA, sitter och njuter på en parkbänk eller plockar svamp i skogen.

Kanske är tanken bakom Staffans och Lennarts motion populistisk. De känner de främlingsfientliga strömmarna i Sverige och vill flirta lite med dem som strömmar med. Men sådant handlande hör inte hemma i ett liberalt parti. Därför hör inte motionen hemma i Centerpartiet.

Per, Abir, Erika, Johan, Peter, Magnus, Johan och kanske någon till har bloggat om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar