måndag 7 december 2009

Svenska folket tror teknik räddar klimatet

Demoskop presenterar idag resultatet av en undersökning de gjort på uppdrag av Alde, initierad av Centerpartiet.

Undersökningen handlar om svenskars inställning till klimathotet. Undersökningen visar att nio av tio svenskar tror att ny teknik kan vara en åtgärd för att komma till rätta med problemet. Det tror så klart jag med. Utveckling och innovationer är det som behövs för att klara klimatkrisen. Det handlar alltså inte om det Miljöpartiet så ofta hävdar, att vi helt enkelt ska försämra vår levnadsstandard. För hur i hela friden kan folk motiveras till att göra det?

Ytterligare ett resultat av undersökningen visar just att människor inte tror på en försämrad levnadsstandard, utan på ekonomisk tillväxt som en lösning. Och 73 procent anser att företag ska tjäna pengar på att vara klimatvänliga.

Majoriteten av det svenska folket har alltså en väldigt liberal och bra syn på lösningen på klimatkrisen. Synd bara att det sällan är majoriteten som skriker högst i media.

1 kommentar:

  1. Och de flesta människor tror på någon gud.

    Enbart inovationer kommer inte räcka eftersom sådana tenderar att ätas upp av ökad produktivitet. Det krävs att man på något vis sätter ett pris på miljön. Först då finns det incitament att inte fortsätta släppa ut till exempel växthusgaser.

    Klimatpåverkan har åtminstone hittills hängt ihop med ökad tillväxt så det känns inte helt uppenbart att tillväxt skulle vara lösningen på klimatfrågan. Dock går det väl säkert att ha ekonomisk tillväxt utan så stor påverkan på klimatet, kanske. Men det lär som sagt inte ske utan att det kostar att förstöra det, eller att det finns ett tak på hur mycket vi får släppa ut.

    SvaraRadera