onsdag 2 december 2009

Nästan seger för den fria rörligheten

Fackförbunden Byggnads och Elektrikerna får betala skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval för den blockad de genomförde i Vaxholm för några år sedan. Arbetsdomstolens dom är i sanning en seger för den fria rörligheten, även om segern hade varit total först om fackförbunden hade fått betala alla kostnader för blockad så väl som rättstvist.

EG-domstolen har tidigare slagit fast att domen strider mot EU-reglerna. Givetvis, skulle jag säga. En viktig del av EU-samarbetet är just den fria rörligheten. Och den handlar inte bara om att svenska ungdomar ska ha lättare att få sommarjobb utomlands. Nej, den handlar om mycket mer. Som till exempel att utländska företag ska kunna genomföra arbeten även i Sverige, precis som Laval gjorde. Fast självklart utan att behöva utsättas för blockad.

Byggnads med flera fackförbund har under lång tid hävdat att den fria rörligheten sänker lönerna hos svenska löntagare. Det sa de för fem år sedan och det säger det nu. Men det är ju bara det att det inte stämmer, vilket har bevisats genom att våra löner inte sänkts för att vi nu har mer utländsk arbetskraft i Sverige. Det är också något som Centerpartiet länge har hävdat. Vi vet att vi har haft rätt. Och vi vet att på lång sikt klarar sig inte Sverige utan den utländska arbetskraften.

Grattis till oss, säger jag!

4 kommentarer:

  1. @Fredriksson: Härligt! Själv tog jag mig en bit mjuk pepparkaka.

    SvaraRadera
  2. På vilket sätt är det bra att svenska byggföretag konkurreras ut av utländska företag som har lägre löner? Fråga Svenskt Näringsliv.

    Varför är utländska byggnadsarbetare värda lägre löner än Svenska byggnadsarbetare?

    Dan Lundqvist Dahlin
    Byggnads

    SvaraRadera
  3. @Dan: Den fria rörligheten är en viktigt princip u EU-perspektiv. Den handlar om att alla människor och företag ska ha möjlighet att utveckla sig på nya marknader. Den handlar inte om "jag" och "mitt", utan om oss alla. Och som du själv vet har den inte påverkat svenska löner negativt. Och som du själv vet har vi, om än att vi lever i en finanskris för tillfället, det relativt våra östeuropeiska grannar gott ställt.

    Dessutom - de utländska arbetarna, som du benämner dem, lever i länder där det är billgare att leva. Jag citerar min partivän Johan Hedins blogginlägg från den 11 juli i år: "I de länder som hamnade på fel sida om järnridån har de kommunistiska galenskaperna effektivt hindrat tillväxt och utveckling. Illa nog. Men nu när detta helvete är över, vill pösmunkarna i de gamla europas privilegieindustri stänga dem ute från att konkurrera med hjälp av en av de få fördelar historiens skeenden ändå lagt i deras händer: Lägre kostnadsökningar än i väst."

    SvaraRadera