söndag 29 november 2009

Allvarligt bristande religionsfrihet mitt i Europa

Men seriöst? Om jag hade varit schweizare hade jag skämts idag. För skämmas är precis vad de borde efter det här valresultatet.

51 kommentarer:

  1. Ja nu är du ju inte Schweizare!

    Där har man demokrati och folkets vilja är det som styr politikerna, här är det precis tvärtom!

    SvaraRadera
  2. @Jorma: Nu var det så att jag skrev att schweizarna ska skämmas. Det ska de. Demokrati har vi i Sverige, liksom i Schweiz. Och demokrati innebär bland annat att man inte alltid får sin individuella vilja igenom.

    SvaraRadera
  3. Så, vad har schweizarna att skämmas över? Kalla dem lågintelligenta rasister om du vill, men det är till syvende og sidst deras land och därmed de som bestämmer vad som ska gälla.

    Sedan måste man ju kommentera det faktum att FN fördömer omröstningsresultatet - mycket märkligt med tanke på att det inte är moskéer som ska förbjudas utam bara minareterna. Att det i flera muslimska länder inte är tillåtet med kyrkor verkar FN dock helt förbise...

    SvaraRadera
  4. Så schweizarna skall skämmas för ett demokratiskt beslut.
    Bara en svensk politiker kan fääla en sådan kommentar.
    Stina, såhär fungerar demokratin.
    Tycker du skall vänja dig vid det, för vid nästa val så åker ni UT från riksdagen.

    SvaraRadera
  5. @Anonym: Jag kallade dem inget annat än schweizare. Det var du som valde ett annat tillmäle. (Fast dig själv gav du inget namn).

    @Jojje: Ja, så här fungerar demokratin. Det innebär inte att schweizarna ska skämmas mindre.

    SvaraRadera
  6. En minaret har inget med religionen att göra. Det råder lika mycket religionsfrihet idag som igår. Jag bor i Schweiz och är mcket glad för förbudet. Men jag är lika orolig för polariseringen.

    SvaraRadera
  7. Stina?
    Vad är det dom skall skämmas för?

    SvaraRadera
  8. De skall skämmas över att de utnyttjat sin demokratiska rätt. I Sverige låter vi den politiska adeln tänka åt oss.

    SvaraRadera
  9. @Jojje: För sin bristande respekt för alla människors lika rätt och värde.

    @Anonym: Av det svaret läser jag att du låter bli att gå till valurnorna. Det är ju kreativt.

    SvaraRadera
  10. Stina/
    Men vadå alla människors lika rätt och värde+
    Beslutet gäller väl alla, eller?
    Det blir väl förbjudet för alla att bygga minareter, eller?
    Förklara närmre vad du menar.

    SvaraRadera
  11. Hört talas om att ta seden dit man kommer.?Det är oförskämt att låta muslimer ta över land efter land och dessutom låta deras krav på allt o inget gå igenom medan inhemsk befolkning skall foga sej efter detta annars kallas de rasister o främlingsfientliga.Vad är nästa krav? Att alla kvinnor i Europa skall bära fotsida hucklen o burka på skallen ?Det är våra politiker som skapar rasimsm.Klart som fan när man låter inhemsk befolkning stå tillbaka gång efter annan och hytter med näven o kallar dem fr rasister om de inte vill ha ett islamitiserat hemland! Islamister, åk tillbaka till era egna länder om ni inte kan ta seden dit ni kommer eller åtminstonde respektera att vi t.ex vill ha svenska flaggan på våra balkonger/sommarstugor,att vi vi följa svenska traditioner som t.ex sjunga den blomstertid nu kommer i våra grundskolor i sin helhet. SKÄMMAS, ja det är vad våra fega uslingar till politiker skall göra! Det är inte rasism att vara patriot !

    SvaraRadera
  12. Varför ska schweizarna skämmas när kyrkbyggnationer eller reparationer av dessa är totalförbjudet i större delen av den muslimska världen?

    I Saudiarabien blir du misshandlad och utkastad om du försöker att införa en bibel i det landet.

    Varför får inte europas folk värna sin egen kultur???

    SvaraRadera
  13. Demokrati är demokrati, ta det goda med det dåliga. På tal om Islam så är den religionen i sig inte så nyttig för demokratibegreppet. se wikipedia > demokrati > Islam. Intressanta studier som tydligt visar att religion inte har i varken politik eller offentliga sammanhang att göra längre. Kyrkan i sig är relativt marginaliserad, men det är inte Islam. De har heller inget intresse av att bli marginaliserade. Med detta i åtanke anser jag att beslutet var bra. PS. Det byggs inte så många nya kyrkor heller :-)

    SvaraRadera
  14. På vilket sätt kränker man alla människors lika värde? Menar du att kristna schweizare kommer att få bygga minarater men inte muslimska schweizare? I så fall kan jag förstå invändningen. Annars har man ju bara antagit ett förbud mot en byggnadstyp som gäller lika för alla Schweizare. Eller menar du att vi i Sverige kränker religionsfriheten när vi inte tillåter böneutrop från minareter utan bara inifrån moskén? Sen kan jag förstå att man känner oro för islams utbredning i Europa eftersom det mig veterligen inte finns och aldrig har funnits en muslimsk demokrati. Oroar det inte dig som politiker?

    SvaraRadera
  15. @Jojje: Nej, det hade i så fall varit mer logiskt (och precis lika dumt) att förbjuda även kyrktorn och synagogor, till exempel. Men det görs inte (vilket jag alltså är tacksam för).

    @Carin: Jag har med stolthet flaggan på min balkong (även om den just nu är borta eftersom den är utsliten). Men jag skäms när jag ser vår flagga användas av främlingsfientliga grupper i syfte att förnedra och förminska andra människor.

    @En av alla otaliga anonyma: Stat och religion, oavsett religion, hör inte ihop.

    SvaraRadera
  16. Är schweizarna konstiga? I Frankrike har man förbjudit burkan, i Tyskland demonstreras mot den stora moskén i Köln, i Danmark gäller det griskött i skolan och i andra länder annat.

    Må varje folk bestämma sitt eget öde!

    SvaraRadera
  17. Schweizarna skall vara stolta. Hoppas innerligen detta händer i Sverige

    SvaraRadera
  18. Att förbjuda synagogor vore samma sak som att förbjuda moskéer. Menar du att det är vad man gjort i Schweiz?

    SvaraRadera
  19. Med glädje kan Europa äntligen få vara Europa. Detta är ett budskap till Islam och muslimerna världsherravälde - Europa kommer inte böja sig.

    SvaraRadera
  20. Den bästa julklapp som Europa kunde få!

    SvaraRadera
  21. Äntligen ett europeiskt land som vågar visa var de vill att deras eget skåp ska stå!

    Den eftergivna tolerans som efterfrågas av alla flåsliberala mediakoncerner är ju knappast ömsesidig. Försök åka till ett muslimsk land och få tillstånd att bygga ett antal kyrkspiror i det största städerna.

    I bästa fall blir du utskrattad, i värsta fall fängslad.

    Ge Islam 500 år till att komma ifatt västerländska normer om jämlikhet och frihet, så kan vi ta upp diskussionen igen.

    SvaraRadera
  22. @Daniel A: I din kommentar om synagogor har du rätt. Jag skrev fel. Ber om ursäkt för detta.

    @Ytterligare en av alla otaliga anonyma: Vad menar du att Europa inte ska böja sig för? Alla människors lika rätt och värde? Människors rätt att leva sina liv efter sina livsval? Yttrandefrihet?

    SvaraRadera
  23. @Jolalus: Jag har aldrig påstått att jag tycker det är rätt att vissa länder inte tillåter kyrkobygge. Det innebär dock inte att det är ok att vara en lika god kålsupare.

    SvaraRadera
  24. Nu kan sudierna fokucera på att bygga moskéer i Sverige i stället. Regigiösa hus eller propagandacentraler? Vad tror du, Stina?

    SvaraRadera
  25. Jörgen Bergström29 november 2009 kl. 19:38

    Jag bor i Schweiz och visst skäms man lite, men ärligt talat, bara lite. Det jag skäms för är att frågan överhuvudtaget diskuterades och kom upp till omröstning. Resultatet förvånar väl knappast i dagsläget. Samtidigt måste jag medge att jag vill inte ha minaretter här och ser ingen anledning till att tilllåta byggandet av dem. De har ingen förankring i koranen och deras frånvaro förhindrar inte utövningen av religion - det alltså absolut inget med religionsfrihet att göra. Minaretter är ett maktmedel för att undertrycka folket - precis som burkan, båda en del av Sharian. Men visst, rent humanistiskt sett skäms jag, att vi nu tvingats överge kristlig kärlek för att undvika ett överislamerat samhälle. De flesta muslimer jag känner har mer behov av moskeer än minaretter och det de kan bygga även i framtiden.

    SvaraRadera
  26. Min religion och livsåskådning kräver att det ska spelas Norsk Black metal från en vägg av Marchal förstärkare mitt i bostadsområden och helst vid sergelstorg i stockholm 666 gånger om året.
    Förklara varför det inte skulle tillåtas så kanske jag kan börja lyssna på detta dravel om minareter. Religion SKA hållas i hemmet om det är så frestande att tillbe nåt som inte finns.

    SvaraRadera
  27. Angående Gunilla von Halls artikel "Schweiziskt nej till fler minareter" på Svd.se (09-11-29):

    "Chocken är djup i Schweiz..."
    Det var ett mycket märkligt uttryck med tanke på att över 57% av Schweizarna röstade ja till förbudet.
    Det är inte troligt att Schweizarna är chockade med tanke på att det var de själva som röstade. De borde byta ut din formullering till "Chocken är djup i Svds redaktion".
    57% borde snarare kallas för "jordskredsseger".

    Avståndet mellan kultureliten i Svds redaktion och läsarna växer och det blir allt tydligare att det som de ägnar sig åt ligger närmare propaganda än nyhetsförmedling.

    Med vänliga hälsningar,

    Anita Matsson

    SvaraRadera
  28. Jag skäms över sådana som Stina. Som utan minsta tanke låter lura sig av att muslimerna kallar islam för en religion. Det är nämligen helt fel, det är en totalitär ideologi, som när det passar ikläder sig en religiös förklädnad. Varför tror du att nationalsocialister och muhammedaner har så lätt att komma överens? Och varför tror du vänster i Sverige flörtar med islam och dess proselyter?/Flinta

    SvaraRadera
  29. Hej Stina och övriga,

    Det kan med anledning av ovanstående inlägg finnas skäl att klargöra det faktum att det finns två politiska krafter som båda gynnas av en ökad polarisering i religiösa frågor. Dels gynnas de religiösa extremisterna som får större makt och inflytande över agendan när debatten hårdnar och som en konsekvens av detta gynnas då även de krafter som har religiös intolerans och/eller främlingsfientlighet som sin politiska utgångspunkt. Detta innebär att man från båda sidor har ett gemensamt intresse för att öka polariseringen och sprida rädsla i samhället för att stärka sin egen position - detta är ett klassiskt sätt att vinna politiskt inflytande. Tyvärr så är det även ganska effektivt när båda sidoe väljer att spela med för att stärka sina respektive positioner. Det enda som kan hindra en ökande polarisering är att den stora majoriteten oberoende av religiös uppfattining gemensamt väljer att aktivt ta avstånd från såväl religiös extremism som religiös intolerans och/eller främlingsfientlighet.

    SvaraRadera
  30. Ett demokratiskt styre innebär att det är folket som ska styra genom majoritetsbeslut. I detta fall är det alla som sätter sig emot deras demokratiska beslut som ska skämmas. Du kanske inte har märkt det men främst i Norden har vi naturligt börjat ta avstånd från organiseras religion och bara ca 22% av svenskarna säger sig vara religiösa. Vi har valt att kyrkan inte ska ha något direkt politiskt inflytande samtidigt som vi har i europa tagit emot miljontals invandrare som anser att deras religiösa traditioner går före lagen. Om Schweiz vill bromsa detta genom att förbjuda religiösa byggnader så bör det vara deras rätt. Ang din kommentar om att människor ska få leva efter livsval. Visst får de det. Så länge deras livsval inte stör ordningen i det samhälle som vi genom demokrati har satt upp. Så fort jag ser att min situation och mitt lands situation påverkas negativt så har jag rätt att ge motstånd. Sen kan du genom okunskap kalla det rasism och fortsätta tro att alla människor kan komma överrens och annat sånt högstatiegull men du lär inte bli tagen på allvar. Som vi ser av denna våg av kommentarer som direkt visar att du bara är naiv och okunnig.

    SvaraRadera
  31. Tummen upp för dig Stina. Riktigt bra att du skriver om detta. Jag blev riktigt chockad när jag såg att de funderar på att införa ett sådant förbud.
    All den ovetskap som finns om islam, judendomen och andra religioner, jag tycker det är riktigt skrämmande.

    Om nu västerlandet, som Jolaus skriver, är mer jämlika än "muslimska" länder. Så tycker jag att vi kan vara ett föredöme och visa att vi står för människors rätt att välja religion. Annars tycker jag att du kan läsa på lite, att många muslimska länder ligger i framkant då det gäller jämlikhet.
    Minareter motsvarar det kristna kyrktornet. Så att det inte är något viktigt inom islam är fel.

    Hejja religionsfrihet, öppenhet och tolerans.
    /Åsa

    SvaraRadera
  32. Scientologernas religion är ocksa under politiskt tryck, i Schweiz, i Tyskland, i Frankrike. Och man skäms inte. Det är helt korrekt att kunna kritisera företeelser och tendenser i samhället, i det egna samhället, i det samhälle där man har demokrati. Samma sak gäller islam som utövar ett langt större inflytande eftersom denna religion egentligen inte bara är en religion utan ett helt samhällssystem. Detta samhällssystem kräver tolerans och intolerans i samma andetag och just det är inacceptabelt. Demokrati vs gudomlig regering, lag skriven av människor vs lag skriven av gud (shaira). Nagonstans vill man sätta punkt. Att inte kunna spela en gammal klassisk opera bara för att Mohammed förekommer i den eller att kunna kritisera islam öppet utan dödshot far manga att tycka att raget är mattat. Nu kommer förstas säkerhetshotet mot Schweiz bli avsevärt större pga resultatet vid denna folkomröstningen, och hör och häpna: alla vet det, därför röstade man sa här, man tar jihadrisken, just därför att intoleransen mot väst är här nu och därför drar man linjen här och nu. Jag bor i Schweiz och jag vet att det här är en princip sak, om det var rädslan som bestämde da skulle resultatet blivit annorlunda.

    SvaraRadera
  33. @Senaste anonym: Du lägger ord i min mun. Ber dig läsa det jag har skrivit och se om jag en enda gång har använt de ord du påstår att jag använt.

    I övrigt är det inget naivt i att propagera för yttrandefrihet. Det är motsatsen som är naiv.

    SvaraRadera
  34. Jag älskar mångkultur och mångfald...

    ...ungefär på samma sätt som jag älskar pyttipanna som man rört om i sådär en halvtimme, eller den där smutsbruna meleringen som bildas när barnen blandar lera i olika färger.

    MacDonalds, MTV, Multi-kulti...

    SvaraRadera
  35. Hej! Heder åt Stina som belyser frågan. Om jag vore schweizare hade jag varit ledsen och chockad. Hur stort var valdeltagandet? Jag kan tänka mig att de flesta inte bryr sig, utan det är de som verkligen retar sig på islam som går och röstar på en sådan här fråga. För övrigt är det olyckligt att människor anser att deras frihet blir inskränkt med anledning av att någon annans frihet blir större - utan att det sker på bekostnad av ens egen. Vad gäller demokratier är Marocko på god väg, såvitt jag har förstått. Men varför hamnar folk alltid i att muslimer vill "ta över" det land de bor i. Att få ha yttrande- och religionsfrihet måste ju vara samma rätt för alla, oavsett kön, etnicitet eller religiös tillhörighet. Eller? Mvh /Helen

    SvaraRadera
  36. Stina bör lämna Sverige, självklart mycket hellre tio katolska afrikaner i Skandinavien,än en vit svensk islamkramare i Skandinavien -Stina bär få gratis biljett till Algeriet - var med och donera!

    SvaraRadera
  37. Särlagstiftning är inte liberalt. En byggnad måste tillåtas eller förkastas baserat på vanlig lagstiftning oavsett om det är religiösa samfund som står bakom eller frimärksklubben. På samma sätt som samma abortlagar och äktenskapslagar ska gälla alla individer i Sverige oavsett etnisk, religiös eller annan bakgrund.

    Detta är inte att vara mjuk mot religiösa fundamentalister utan att vara konsekvent mot vår egen lagstiftning. Självklart accepteras ettvalresultat men det ska ju ändå debatteras. Vad jag vet finns det en och annan som fortfarande uttrycker sitt ogillande inför Sveriges ja till EU.

    Bra Stina!

    SvaraRadera
  38. Ingen håller med dig tjockstina.
    Du borde skämmas för din okunskap.
    Centern rasar p.g.a idioter som dig som inte lever i verkligheten.

    SvaraRadera
  39. @Classe: Moget uttalande - eller ja, kanske inte. Du har uppenbarligen problem med respekten för dina medmänniskor.

    SvaraRadera
  40. Himmel, det verkar som att du dragit på dig riktigt trevligt sällskap här. Samtidigt ser du på argumenten att det kanske inte är de vassaste knivarna i lådan utan mest ser ut att vara rädda människor.

    Stå på dig!

    SvaraRadera
  41. Hej Stina! Vad trist det är när debatt går över till påhopp, du är otroligt stark som kämpar och besvarar alla anonyma inlägg.

    Jag tycker att det är positivt att Oskar drar fokus till frågan om polarisering och maktkamp, det är här i den stora frågan ligger! Jag önskar också injicera lite mjuka positiva uttryck som samförstånd, tolerans och förståelse in i denna annars så infekterade och negativa debatt. Det är lättare att hacka på andra istället för att själv fundera på hur vi ska få samhället fungera på bästa sätt. Kunskapsutbyte och en klar framtidsvision brukar vara receptet för verksamheter/organisationer i förändring, kanske borde vi ta steget ur vår lilla låda och se på samhället ur ett nytt lite mer lösningsorienterat perspektiv!?

    Varma hälsningar /Kristin

    SvaraRadera
  42. Vad är det med de här minaretena som är så skrämmande ? Är det att de har framställts som Saddams gamla scudmissiler med en massa påhittade stridsspetsar placerat på ett kors ?
    Vi vet väl alla vid det här laget att det bara var en ren lögn eller ?

    Erhan
    Hägersten

    SvaraRadera
  43. Till Federley:
    Det har blivit mycket vanligt med en slags pryskiatrisk diagnos på personer som är kritiska till mångkultur, massinvandring i allmänhet och islam i synnerhet. Du har använt detta uttryck eftersom du anser dig kunna över internet avgöra 'knivskärpan' så vore det tacknämligt om du kunde definiera islamofobi. Bara så jag vet om jag måste gå till doktorn?!

    PS Denna kommentar gick inte att skriva på din bloggDS dvs Flinta

    SvaraRadera
  44. @Alla er som ifrågasatt mitt inlägg: Läs allt jag skrivit igen och försök då inse att ni har lagt väldigt många ord i min mun, ord jag inte har använt mig av.

    Jag vill också förtydliga lite om vår svenska historia. Vi har i årtusenden varit beroende av människor och influenser från andra länder. Utan dessa hade vi inte varit det Sverige vi är idag. Och vad är svenskhet egentligen? Är kåldolmar svenska? Var Karl XII helt svensk? Potatis? Det svenska språket är extremt influerat av andra språk. Ord som dass, adjö, tjej, pojke, byrå och så vidare är ord från andra språk.

    Var går gränsen för svenskhet?

    SvaraRadera
  45. Hur skulle svenska folket rösta i en sådan folkomröstning? Just nu ställs frågan om minaretförbud i Sverige på Voter.se. Rösta och se resultat.

    SvaraRadera
  46. Bra att du tar debatten Stina!

    Den schweiziska kampanjen mot minareter var av allt att döma en kampanj där man utnyttjade och underblåste osäkerhet och rädsla för islam. Det är knappast något att hylla eller ta efter.

    Att bygga moskeer som är öppna är förutom att det är en frihetsfråga också ett bra sätt att motverka fundamentalistiska strömningar som ibland kan finnas i källarmoskeer.

    SvaraRadera
  47. Imponerad att du orkar Stina! Stå på dig.

    De flesta här verkar hänvisa till att det är ett demokratiskt beslut och därför är det sui generis någonting bra. Det är en farlig slutsats.

    Demokratin har brister - det är långt ifrån klockrent, men det är det bästa system vi har att tillgripa just nu. Demokrati innebär nämligen att en majoritet förtrycker en minoritet - det är i sig en naturlig konsekvens av majoritetsstyret. Däremot finns det gränser för hur långt man i demokratins förtecken får gå. Den schweiziska folkomröstningen är ett typexempel på när demokratin missbrukas.

    Låt mig kortfattat illustrera varför:
    JOnas strax ovan försöker beslysa varför det är rätt att minaret förbjuds utifrån ett "allmänstörande" perspektiv.

    "JOnas sa...
    Min religion och livsåskådning kräver att det ska spelas Norsk Black metal från en vägg av Marchal förstärkare mitt i bostadsområden och helst vid sergelstorg i stockholm 666 gånger om året.
    Förklara varför det inte skulle tillåtas så kanske jag kan börja lyssna på detta dravel om minareter."

    Lägger ingen värdering i detta. Tror säkert att många stör sig på böneutrop från minaret. Men då ställer jag mig frågan, tycker ni att kyrkorna fortfarande ska få ringa in till gudstjänst? Dessa är ju dessutom oftast placerade mer centralt i tätorterna och har därmed också ett större "störningsomfång".

    Om det nu är detta som är problemet borde därmed rimligtvis även klockringning förbjudas. Någonting säger mig dock att det inte är detta som är problemet, och därför är det schwiziska beslutet ett solklart fall av demokratimissbruk: dvs majoriteten förtrycker minoriteten på ett sätt som inte får motsvarande effekt på dem själva.

    SvaraRadera
  48. Jag har inget emot invandring. Däremot har jag något emot folk som vill föra en jävla massa onödigt oväsen i det offentliga rummet. Kalla det kyrktorn, minareter eller vad som helst. Bra att det förbjuds är det i alla fall.

    SvaraRadera
  49. När blev Saudiarabien ett föredöme?

    Att Schweiz självbild som toleransens och demokratins land är lika ihålig som dess ost, visar den senaste folkomröstningen.
    Europarådet – Europas största bevakare av de mänskliga rättigheterna, vilket löjligt nog är under schweiziskt ordförandeskap för tillfället, har redan sagt att förbudet kränker de grundläggande friheterna. Även den schweiziska justitieministern har uttalat sig att Europa domstolen för de mänskliga rättigheterna kan koma att förkasta folkomröstningen.

    Men frågan kvarstår, och den är bortom det faktum att det blev ett förbud i Schweiz, och det handlar om hur länge till tänker Europa behandla sina nya medborgare som icke-fullvärdiga medlemmar av samhället? Både främlingsfientliga partier och vanliga människor. För att det är exakt vad detta handlar om. Och dessa företeelser är skrämmande lika de fundamentalistiska islamisternas tankesätt, det finns bara en sanning, en kultur, ett språk, och den vita mannen har rätt i alla lägen.
    I Saudiarabien är det exakt samma fast tvärtom. Likaså i Iran. Och därför byggs det inga kyrkor i Iran. Eller Saudiarabien. Därför fortsätter människor som vill tänka fritt fly från dessa länder. Sen när är länder som Saudiarabien föredömen? Är det ett sånt Europa vi vill överlämna till våra barn?

    Jag finner inget ord som kan beskriva rädslan för att ”de ska ta över” än löjligt. Jag har försökt se det från deras sida, men jag kan inte sluta tycka att det är löjligt i en värld då det aldrig varit snabbare och enklare att resa, att kommunicera, att handla, att utbyta, att samtala med varandra – är vissa av oss fortfarande rädda för andra människor. Vill nån av oss föra över sin kultur och sina traditioner vidare, finns det väl ingen imam som står i vardagsrummet och inte låter nån av oss att utöva sin kultur? Det finns väl inga präster på gatan eller rabbiner som drar ut människor från krogen för att åka hem och läsa några böner?

    Stina, jag måste få markera att jag inte tycker att det är OK med personliga påhopp. Jag tycker att du gör ett starkt jobb som står på dig och argumenterar sakligt för din åsikt. Stå på dig!

    SvaraRadera
  50. Råkade komma in på centerpartistens Fredrik Ingels blogg som ville att Staffan och Lennart Pettersson motion angående förbudet av burka och nikab skulle gå igenom. Det är vikigt att centerpartister säger tar avstånd mot sådana förslag, vilket du gjorde direkt. Gick vidare till din sida och ser att du för debatten även här. Det är viktigt! Bra inlägg Abir :)

    SvaraRadera
  51. Tack Lars för din fina kommentar! Och jag ska hälsa Abir. :-)

    SvaraRadera