måndag 9 november 2009

FN:s konventioner är bindande

I många år har jag arbetat för att papperslösa i Sverige ska får tillgång till vård enligt de internationella konventioner vi i vårt land har förbundit oss att följa. Jag har också debatterat andra brott mot de mänskliga rättigheterna som förekommer i vårt land, som till exempel brott mot kvinnors och barns rättigheter. Det senare förekommer inte minst i asylprocessen där barn gång efter annan inte får göra sina röster hörda och/eller att barnets bästa inte tagits i beaktande i beslut som berör barn, trots att det är två krav i både barnkonventionen och utlänningslagen.

Ett av de starkaste argumenten vi som arbetat för papperslösas rätt till vård har och har haft är den kritik som FN:s särskilde sändebud Paul Hunt framförde till Sverige i ämnet. Det är direkt pinsamt att Sverige ska ha ett system som genererar sådan kritik. Jag menar att vi inte kan vara ett föredöme i världen om vi inte själva lever upp till de konventioner vi har ratificerat.

Och nu har FN reagerat med besked. I maj kallas regeringen till granskning hos FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Man skulle kunna tycka att det här är ett nederlag. Och visst är det det. Men det är också en möjlighet. Nu får staten möjligheten att utvärdera hur bra eller dåliga vi verkligen är. Därefter måste en förändring och förbättring komma till stånd.

13 kommentarer:

  1. Tittar man pa vilka organisationer som medverkat till rapporten och var de forfattare inom Sv. FN-radet har sina ideal forstar man rapporten battre. Det ar ingen undersokning utan foreningarnas propaganda utan riktiga fakta.
    Vidare finns det idag inga FN anslutna lander som helt foljer dessa stadgar.
    FN har helt spelat ut sin roll eftersom inga medlemslander bryr sig om FN och ingen langre har respekt for FN och dess svaga ledning.

    SvaraRadera
  2. Får inte papperslösa vård om de anmäler sig hos polisen för hemresa? Mer kan man inte kräva faktiskt.

    SvaraRadera
  3. @Anonym: Så du menar att du bryter mot lagen ibland, bara för att andra gör det?

    @Jonas: Jo, man kan kräva mycket, mycket mer. Enligt de konventioner vi har ratificerat ska papperslösa ha samma tillgång till vård som alla andra som bor i landet. Det handlar inte om att ta ställning till deras skäl att stanna, utan om att ta ställning till alla människors rätt till hälsa. Och självklart tycker väl även du att vi ska följa den konventioner vi har skrivit under?

    SvaraRadera
  4. De har rätt till vård, de tackar nej till den rätten om de gömmer sig. Bryter det mot några konventioner borde konventionerna skrivas om. (Vilket troligen är fallet med de flesta av FN:s konventioner som är rätt dåliga överlag) Vi borde egentligen gå ur FN men jag antar att vi stannar för att det är bra för att motverka konflikter att alla sitter i samma sandlåda och ta lite låtsasbeslut. Det är inte bra om FN stökar till våra lagar som i allmänhet är bättre och mer genomtänkta än deras.

    SvaraRadera
  5. @Jonas: Jaha, så du menar att om en lag inte passar dig, så bryter du mot den med argumentet att den borde skrivas om?

    SvaraRadera
  6. FN:s konventioner är inte lagar. Dessutom så ville de ju förbjuda rasistiska organisationer vilket strider mot deras egen deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 20, vilket innebär att inte ens FN bryr sig om FN:s konventioner.

    SvaraRadera
  7. @Jonas: Nej, FN:s konventioner är inte lagar, men de är bindnde dokument som vi följa. Men du svarade i alla fall inte på min fråga.

    Angående rasitiska organisationer, så ägnar de sig åt hets mot folkgrupp. Som du säkert vet inleds artikel två i deklarationen om de mänskliga rättigheterna med: "Envar är berättigad till alla de fri- och rättigheter, som uttalas i denna förklaring, utan åtskillnad av något slag, såsom ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt." Hets mot folkgrupp är inte tillåtet i Sverige och eftersom du anser att de svenska lagarna är bättre än FN:s konventioner, så har du sannolikt inga problem med detta.

    SvaraRadera
  8. Det finns väldigt få föreningar som har i sina stadgar att de ska hetsa mot folkgrupp, islam och kristendomen är nog de enda två jag kan komma på som är helt öppna med det.

    Jag följer även dåliga lagar men det handlar inte om att följa FN:s lagar bara utan i vissa av de här fallen de tar upp om att försämra sina egna radikalt. FN verkar ju tycka att rättsäkerheten ska tas bort i kvinnovåldsfall tex så fler kan dömas. Överhuvudtaget verkar de sträva mot en kommunistdiktatur i vad de skriver så det är rätt uppenbart vilka människor som gjort skrivelsen.

    SvaraRadera
  9. @Jonas: Om lagar är bra eller dåliga är ju ibland bedömningsfall, eller hur? Du kanske tycker att utlänningslagen är lysande, medan jag anser att den behöver skrivas om. Det finns ju de som anser att FRA-lagen är bra, medan många andra, som bekant, tycker precis tvärtom.

    Så om lagar, avtal, konventioner med mera är bra eller dåliga är ointressant när det kommer till det faktum att de trots detta måste följas.

    SvaraRadera
  10. Om dessa konventioner ska tolkas på detta sätt tycker jag att Sverige ska DEratificera dem.

    SvaraRadera
  11. De här människorna som du så totalt idiotiskt på nyspråk kallar "papperslösa" (vilka jävla papper? Toapapper?) är ju inget annat än människor som vistas illegalt i Sverige! De skall givetvis skickas hem till sitt hemland Chile! Det finns ingen global allemansrätt som innebär att vem som helst kan bosätta sig i Sverige! Det finns det givetvis INTE i andra länder heller. En svensk medborgare kan till exempel inte förvänta sig att kunna åka till Chile, arbeta illegalt och börja gapa och skrika om gratis sjukvård. Herregud väx upp och sluta var så förbannat naiva! Och den där rubriken i tidningen blåljuger om att det är FN som uttalat sig. Det är nåt slags FN-associerat förbund som gjort uttalanden som är helt absurda om att Sverige bryter mot mänskliga rättigheter genom att inte erbjuda medborgarskap och medborgerliga rättigheter till vem som helst hur som helst bara vederbörande tar sig till Sverige!
    Det här landet och dess politiker och journalister är totalt gravt störda i sina verklighetsuppfattningar. Skärp er och vet hut era förbannade lögnare!

    SvaraRadera
  12. @Erik: Ja, men vilken civiliserad ton du håller. Den öppnar ju upp för dialog och kommunikation. Eller kanske inte.

    SvaraRadera
  13. Opolitiskt korrekt som jag är så svarar jag här: hon kommer hem till helgen! Se själva inlägget, gjorde en uppdateringen i förrgår!=)

    SvaraRadera