måndag 22 juni 2009

Ordförandeskapet kräver tydlighet

Göran Persson sitter i Aktuellt och päser över sin egen "duktighet" under Sveriges förra ordförandeskap. Och nu kritiserar han Alliansregeringen för att ha, som han säger, satt sig i konflikt med till exempel Frankrike inför det nya ordförandeskapet.

Helt ärligt - oavsett om det nu finns en konflikt med Frankrike (var, kan man undra?), så har jag hellre det än gör som Persson gjorde. För ni minns väl hur Persson åkte till Kina och talade om det stabila systemet där?

Som ordförandeland har Sverige ett ansvar att tydligt visa var vi står och markera när till exempel diktaturer bryter mot mänskliga rättigheter. Visserligen tror jag på handelns möjligheter att understödja demokratier och på vikten av nätverksbyggande. Men nätverksbyggandet får inte skapas på bekostnad av vår och EU:s värdighet. Om vi ska åstadkomma utveckling i världen får vi inte hyckla. Jag skulle inte vilja att Reinfeldt åkte till Iran för att sedan komma hem och berömma Ahmadinejad för hans "goda kontakt med sina väljare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar