måndag 29 juni 2009

Mentorskap för integration

Igår kväll var jag på en spännande middag anordnad av Veritas. Temat var integration och talade gjorde integrationsminister Nyamko Sabuni och Kanadas ambassadör i Sverige Alexandra Volkoff.

Kanada har på många sätt lyckats mycket bättre med integrationen än vad vi i Sverige har gjort. Och en anledning som ambassadören nämnde är deras mentorskap. Väletablerade kanadensare, ofta företagsledare, ställer upp som mentorer för nyanlända kanadensare. Det är en win-win-situation för båda parter. Den nyanlände kommer snabbare in i samhället, får ett nätverk, en kunskap om kulturen och så vidare som är nödvändig för att kunna etablera sig. Mentorn får nya perspektiv, nya kunskaper, en ny vän.

Jag tror vi har en del att lära av Kanadas mentorskap för integration.

1 kommentar:

  1. Att sedan Kanada väljer att endast ta emot välutbildade lättintegrerade flyktingar gör det hela mycket lättare. Försök hitta en företagsledare för att vara mentor till en krigsskadad analfabetisk fåraherde (extremt exempel, visst).

    Jag säger inte att vi inte ska ta till oss av andras erfarenheter, men förutsättningarna för flyktingmottagandet är inte de samma i de båda länderna.

    SvaraRadera