söndag 28 juni 2009

Reuse, reduce and recycle

Orden (som betyder återanvänd, minska och återvinn) är Mary Robinsons. Hon talar på invigningsseminariet på Almedalsveckan. Jag sitter just nu på en gräsmatta i Visby och lyssnar starka röster som talar för ett kraftfullt klimatavtal i Köpenhamn i december,

Mary Robinson är den före detta irländska presidenten som tillsammans med Margot Wallström och Gro Harlem Brundtland är på ett globalt korståg för att rädda världen. Det kan låta pompöst, men som Gro Harlem Brundtland uttrycker det:

"Det finns ingen fråga som är viktigare än detta för att rädda mänskligheten."

Två tredjedelar av världens städer riskerar att översvämmas. För att lösa problemen måste vi agera tillsammans, säger både Gro Harlem Brundtland och Mary Robinson. Brundtland talar om en ny form för att finansiera räddningen, så att vi i de rika länderna kan bidra till att utvecklingsländerna får tillgång till rätt teknik. Robinson pratar om att nu måste vi komma samman som folk gjorde kring deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Att dessa starka kvinnor (för det handlar på detta seminarium nästan bara om kvinnor, även bland andra Maud Olofsson och Lena Sommestad deltar) kommer samman för en enda fråga är betydelsefullt. Det sänder signaler till oss alla, oavsett vad vi gör eller vilka vi är, att vi måste agera nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar