tisdag 2 mars 2010

ROT- och RUT-frågan handlar om jämställdhet

Den rödgröna röran ger dubbelmoralen ett ansikte. Att prata jämställdhetsfrågor är inte detsamma som att agera i dem. Och idag agerar oppositionen tydligt emot jämställdheten. För medan de vill låta ROT-avdraget vara kvar, ett avdrag som görs för arbete utfört i traditionellt manliga yrken, slänger de RUT-avdraget, som görs för traditionellt kvinnliga yrken, i papperskorgen.

RUT-avdraget, det vill säga avdraget för hushållsnära tjänster, är en centerpartistisk idé. En idé som skapat mellan 10 000 och 15 000 jobb och samtidigt givit ett plus i statskassan med mellan 50 och 10 miljoner kronor. Att slänga bort det är respektlöst.

3 kommentarer:

  1. Intressant det här, en ny rapport som Almega säger sig tagit fram tillsammans med SCB visar det här: Nästan tre fjärdedelar - 71 procent - av de som utnyttjar Rut-avdraget är låg- eller medelinkomsttagare. Det visar nya siffror från SCB och Almega. Under 2008 beviljades 92.465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster. 24,2 procent av dessa var låginkomsttagare och 46,6 procent medelinkomsstagare. Höginkomsttagarna utgör dock en procentuellt lägre del av befolkningen, vilket betyder att de därmed får en högre representationen i förhållande till andra grupper. Statistiken gäller fördelningen för inkomståret 2008. Det var innan den nya fakturamodellen infördes och skattelättnaden fortfarande kom först med deklarationen. Spridningen bland befolkningen tror Lindberg har ökat ännu mer sedan dess. -Jag tror att det framförallt är bland barnfamiljer det ökar, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega. Det ligger enligt Almega bakom den missvisande bild av att det framförallt skulle vara höginkomsttagare som köpte hushållsnära tjänster.”

    Här en ren SCB rapport för samma år: Pressmeddelande från SCB 2010-02-11 09:30 Nr 2010:27 Skatter och taxerade inkomster 2008: Hushållsnära tjänster ökade i popularitet 92 000 personer fick skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Det är dubbelt så många som 2007. Det totala beloppet som skatterna reducerades med ökade ännu mer, från 120 miljoner till 440 miljoner kronor. Ökningen förklaras till stor del av att möjligheten till skattereduktion infördes den 1 juli 2007 och således gällt halva år 2007 och hela 2008. Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Varför skiljer sig dessa rapporter på så många punkter? Eller är det Almega som ägnar sig åt en väldigt fri tolkning av resultatet? Är det här ännu ett försök att dribbla med siffror som Alliansen utvecklat till en konstart?

    SvaraRadera
  2. Hej Kent!

    Tack för din kommentar.

    Rapporterna handlar om två olika siffror. Den ena (Almegas) handlar om hur många faktiska individer som gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Den andra (SCB:s) handlar om hur mycket pengar som dragits av. Så båda rapporterna är korrekta, men berättar om två olika saker.

    /Stina

    SvaraRadera
  3. Hej stina
    gillar verkligen din logg o din tankar du helt rätt i att det är ett centerpartistiskt initiativ o det skall vi vara stolta över vi ser till att folk både får jobb får pengar o att det kommer in till stats kassan

    SvaraRadera